December: de maand waar de kerstdecoratie in alle vitrines ligt te lonken. Rood, dennengroen en sneeuwwit kleuren het straatbeeld.

Ondertussen is Sinterklaas is langs geweest, en dit is dan ook voor vele gezinnen het startschot om het huis te decoreren in het kerstthema.

Ik hoor jullie echter al denken: “dezelfde kerstdeco als vorig jaar? Dat zou hetzelfde zijn als 2 keer naar een feestje gaan in dezelfde jurk…”. En meteen daarna hoor ik jullie denken “Oei, maar met de aankoop van een nieuw huis, de herinrichting van de slaapkamer en de renovatie van de badkamer blijft er niet al te veel budget over”

Laat het nu net lukken dat we daar een oplossing voor gevonden hebben: originele, low-budget kerstdecoratie, met talrijke mogelijkheden tot personalisatie. Gebleekte dennenappels, die je gaat gebruiken als vervanging voor je kerstballen.

OPGELET: het duurt best wel even voor je decoratie helemaal af is, dus je start best NU 🙂

 

Wat heb je nodig?

Voor de gebleekte dennenappels

-dennenappels

-een baksteen(of ander zwaar object)

-een oude emmer

-4L Javel (bleekwater)

-witte azijn

Voor de afwerking

-(lak)verf,  ik koos voor verf met een metallic effect

-lint in een kleur naar keuze (idealiter lint dat langs beide kanten hetzelfde is)

-vijsjes, Ø 2.5mm (optioneel)

-vijsmachine (optioneel)

-schroefoogjes, Ø2mm

-lijmpistool

-touw

-Een kartonnen doos

-Latjes/ stokjes die breder zijn dan de bovenstaande doos

 

Hoe ga je te werk?

De meeste dennenappels die je momenteel kan vinden zullen volledig gesloten zijn. Why do you ask? This is nature at it’s best. De dennenappels reageren namelijk op vocht:  is het een lange periode droog en warm (voorjaar & zomer) zullen de dennenappels openen, om zo hun zaden vrij te geven. Is het koud en vochtig blijven de dennenappels gesloten.

Je zal zien dat de dennenappels tijdens de duur van dit project regelmatig sluiten doordat ze in contact komen met vocht. Door ze op een warme, droge plaats te leggen zullen ze automatisch terug openen.

Stap 1: Boswandeling

Verzamel het benodigde aantal dennenappels. Meestal vind je er meer dan voldoende in een dennenbos in jouw buurt.

TIP: In België is het formaat van dennenappels meestal vrij klein. Als je goed zoekt kan je af en toe enkele “exotische dennenbomen” vinden die grotere exemplaren afleveren, maar voor dit project is het Belgische formaat meer dan ok.

Stap 2: Maak je dennenappels bug-free

Dompel de dennenappels onder in een emmer met azijn. Er zitten namelijk heel wat kleine kruipertjes in een dennenappel, en deze heb je liever niet in huis. Laat de dennenappels +-15min in de azijn weken en spoel ze daarna grondig af.

Stap 3: Open de dennenappels (voor de eerste keer)

Steek de dennenappels in de oven op een lage temperatuur om ze te laten open komen. Het kan 15 minuten tot 45 minuten duren voordat de dennenappel volledig open is, afhankelijk van de vochtigheidsgraad.

 

Stap 4: Bleach!

Leg de geopende dennenappels in javel. Dek ze af met een zwaar object, zodat ze ondergedompeld blijven. Laat de dennenappels maximaal 24h in het bleekwater liggen. Je zal zien dat ze terug gesloten zijn.

TIP: Zet de emmer met bleekwater buiten: de dampen van javel zijn allesbehalve aangenaam.

TIP: Des te minder exemplaren je in de emmer legt, des te beter ze zullen bleken. je kan het bleekwater een tweede en derde keer gebruiken voor een volgende lading.

TIP: Het kan zijn dat de zichtbare delen van de dennenappel in gesloten positie niet echt gebleekt lijken. Geen stress, bekijk het resultaat even wanneer je ze terug laat open komen.

Stap 5: Herhaal!

Herhaal stap 3; laat de dennenappels terug open komen door ze in de oven te leggen. OPGEPAST: leg ze niet te lang in de oven, want dan zullen ze terug bruin ‘gebakken’ worden.

In principe kan je dit resultaat al voor verschillende decoratieve doeleinden gebruiken. Maar wij gaan graag nog een stapje verder!

Stap 6: Maak je bevestigingsmateriaal vast

Draai het schroefoogje in de basis van de gebleekte dennenappels.

TIP: vijs eerst een klein vijsje met een vijsmachine in de basis van de dennenappel, haal deze er daarna weer uit en vervang door het schroefoogje. Op deze manier is dit onderdeel van je DIY project net iets minder belastend voor je handen.

Steek een touwtje door het oogje. Dit hoeft niet het touwtje te zijn waarmee je decoratie uiteindelijk omhoog gaat hangen, je hebt het touwtje nodig om de dennenappels te laten drogen.

Stap 7: maak je verf gebruiksklaar

De verf kocht ik in Brico. Hun huismerk Perfection heeft een mengbasis met een metaal-effect. Deze basis kan je tot verschillende leuke tinten laten mengen. Ik koos voor een rood-koper-kleur.

OPGEPAST: de minimum-afname van deze verf is 1l, en is niet goedkoop (€39.99). Je hebt echter maar +- 20cl verf nodig. Niets houd je tegen om de rest van de verf te gebruiken voor je andere DIY projecten.

Meng 2 delen verf met 3 delen water in een grote beker. Dit doe je om te voorkomen dat je druppels krijgt tijdens het droogproces.

TIP: zorg dat je de verf vooraf goed mengt, met verf met een metaaleffect is dit extra belangrijk, de metaalglans-deeltjes zijn zwaarder, waardoor ze telkens vrij snel naar de bodem zinken.

Stap 8: Add a pop of color

Dompel de gebleekte dennenappels tot de gewenste hoogte onder in de verf.

TIP: Go crazy with your colors. In deze post werd er lekker veilig voor een koperkleur gekozen, maar alles is mogelijk!

TIP: Het kan zijn dat het bleek-proces niet bij elke dennenappel even goed is gelukt (dit is afhankelijk van de soort). Dompel de dennenappels die niet voldoende gebleekt zijn volledig in de verf. Zo krijg je een leuke mix van decoratie in dezelfde kleur, die toch allemaal verschillend zijn.

Stap 9: Hang de dennenappels te drogen

Opgepast: ze zullen nog veel druppen, neem hiervoor je voorzorgsmaatregelen. De droogtijd zal +- 16h bedragen. Ik hing ze aan houten latjes in een kartonnen doos.

Zoals verwacht zijn de gebleekte dennenappels weer toe gegaan op de plaatsen waar ze in contact kwamen met vocht (in dit geval de verf). Leg ze na de droogtijd terug +-24h op de verwarming, zodat ze weer volledig kunnen opengaan.

Stap 10: De Strikjes

Er zijn verschillende manieren om kleine strikjes te maken, op YouTube  kan je leuke how-to filmpjes vinden. Ik gebruikte deze en deze.

Maak de strikjes vast aan de basis van je gebleekte dennenappels.

TIP: Ik gebruikte hiervoor een lijmpistool. Lijm die je warm aanbrengt droogt erg snel (een kwestie van seconden) en is dus erg gebruiksvriendelijk. In Action vind je al een pistool (inclusief 2 vullingen) voor minder dan €3.

Stap 11: Versieren, die boom!

Et voila, je gebleekte dennenappels zijn klaar om je kerstdecoratie een trapje hoge te liften 😉